Guia de recursos de les biblios del maresme 2018

0


Les Biblioteques del Maresme presenten la guia de recursos del 2018, Singularitats naturals del Maresme, on es recullen aquelles curiositats o peculiaritats naturals presents a tots els municipis de la comarca.  Al Maresme hi ha una gran riquesa natural per descobrir. Amb aquesta guia, les biblioteques volen despertar la curiositat i l’interès per conèixer espais naturals, així com la flora, la fauna, els boscos i el mar.



El Corb marí a la Roca Grossa de Calella
Feu un recorregut vora mar cap a les roques. Hi veureu uns ocells marins, instal·lats a la Roca Grossa i més enllà, cada vegada més nombrosos entre Calella i Sant Pol. Formen part del nostre paisatge.  La ruta del corb marí és una ruta recomanada per l’Ajuntament als turistes.
El corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), és un ocell de color fosc de l'ordre dels pelecaniformes. D’alçada fa uns 80 centímetres i, obertes, les ales  fan un metre. Pot pesar dos quilos. Té el cap petit, amb un plomall. El bec llarg i corbat, el coll flexible, i presenta membranes a les potes, per nedar.
Habita als penya-segats, fa vida sedentària i gregària. Deixa molts excrements, que es veuen de lluny pel seu color blanquinós.

La població ibèrica de corb marí emplomallat més nombrosa es troba a les Illes Balears, principal àrea de cria. La nidificació a Catalunya es dóna a la Costa Brava. Al Maresme apareixen cites a partir dels anys 80. Però ara, en els darrers anys han augmentat molt al nord de la comarca: Roques Blanques a Canet, Roques de la Murtra a Sant Pol, Roca Grossa a Calella.

Mengen fàcilment peixos, ja que tenen gran habilitat per capbussar-se fins a uns 10 metres de profunditat. Prefereixen els sonsos, ara que també ha prosperat aquí aquesta població marina.
Durant tot l’any són a les nostres costes els joves, reconeguts pel seu pit blanc. A l’ hivern, els adults marxen a criar a les Balears. Amb algues i branques fan el niu i, entre el març i el  maig, fan la posta de tres ous de color blau pàl·lid. Els coven durant 31 dies i en 48 o 58 dies més, els polls ja poden volar.
El biòleg Enric Badosa, des de l’any 1997 fa un seguiment d’aquesta població, en especial a la Roca Grossa.

Anna Maria Tudurí Gibeli

Biòloga

Bibliografia
Atles dels ocells nidificants del Maresme. Barcelona : Fundació Territori i Paisatge, 2005. 184 p.
BASSA I VILA, Oriol; FARELL I GARRIGÓS, David; PUJOL I COLLET, Joan.  Els Boscos del Maresme.  Argentona : Natura, 1997. 158 p. ISBN 8492089237
BASSA I VILA, Orio; NAVARRO I BONAMUSA, Oriol. Guia bàsica dels Mamífers del Maresme. Argentona : Natura, 1993. 52 p.
CORDERO-TAPIA, Pedro Javier. Las Aves del Maresme : catálogo, status y fenologia. Barcelona : Universitat de Barcelona, 1984.   372 p. ISBN 8475281125.
CUNÍ Y MARTORELL, Miguel Catálogo metódico y razonado de los lepidópteros que se encuentran en los alrededores de Barcelona de los pueblos cercanos y otros lugares de Cataluña ... Barcelona : Impr. Tomás Gorchs, 1874. 232 p.
CUNÍ Y MARTORELL, Miguel. Datos para una flora de los insectos de Cataluña. Madrid : Fortanet, 1898. 29 p.
CUNÍ Y MARTORELL, Miguel. Fauna entomológica de la villa de Calella Madrid : Fortanet, 1898. 63 p.
LLOBET I FRANÇOIS, Toni. Flora i fauna dels Parcs Montnegre, Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina / Toni Llobet i François. Figueres : Brau, 2010. [127] p. ISBN 9788496905405.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!