New York, New York...

0

Recomanació de la biblioteca de Can Salvador de la Plaça a la Biblioteca Virtual 
New York,  New York... de Javier Reverte.



Després de guanyar un premi literari que li ofereix cert coixí econòmic, el periodista i viatger Javier Reverte lloga un pis a Manhattan durant 3 mesos, complint així un dels seus somnis. I comparteix amb els lectors les seves caminades diàries per la ciutat.

Corresponsal a Londres, París i Lisboa, Reverte (nascut el 1944 a Madrid) és un periodista que ha estat quasi a tot arreu. I allà on va... escriu i descriu. Àfrica, Nicaragua, Guatemala, Hondures, Grècia, el riu Amazones, l’Àrtic, Irlanda i ara... Nova York.

El dietari de viatge de Javier Reverte a la ciutat dels gratacels no té un recorregut programat, visitant aquells llocs emblemàtics on van a raure tots els turistes, sinó que fa l’efecte que segons el temps que fa (i el clima a Nova York és molt canviant –i Reverte en fa una descripció diària-) surt a passejar fins la cantonada, a comprar el diari, a prendre una cervesa Manhattan Lager o puja al bus o al metro o al ferry i s’acosta al MET, al MoMa, al pont de Brooklyn, al Madison Square Garden o algun club de jazz.

Fa una mica d’enveja l’home, tot s’ha de dir. Amunt i avall, sense presses, sense horari i deixant-se visitar per la ciutat. Consells pràctics que ens dóna: cal anar a dinar al “Japonica”,  el seu restaurant japonès favorit, però a Chinatown no és pas bona idea anar-hi a menjar.

Apart de viatjat Javier Reverte és un escriptor molt llegit. El llibre està trufat de cites o reflexions d’escriptors que, com ara ell mateix, han viscut a la ciutat o hi han viatjat: Brendan Behan, Julio Camba, Gilbert K. Chesterton, Charles Dickens, John Dos Passos, Federico Garcia Lorca, Henry James, Juan Ramón Jiménez, Walt Whitman. De Lorca ens va sorprendre la visita mitòmana a la tomba del seu pare, enterrat discretament a la ciutat després de d’exiliar-se d’Espanya.

Amb molt més humor, Reverte ens explica la saga dels Rockefeller i també les trobades casuals amb anònims ciutadans que l’aborden al metro, o mentre passeja per Central Park tot esperant que arribi la tardor.


L’única queixa que li podem fer al llibre és que l’escriptor, i lector, Javier Reverte no menciona CAP visita a la famosa NYPL (la biblioteca pública de NY) ni a cap altre biblioteca de Manhattan. O potser sols es cosa nostra, gent de biblioteca, això de visitar altres biblioteques quan estem de vacances.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!