Entrevista virtual a... Donna Leon

0


Llegeixo Henry James, però també Dickens (crec que és un dels grans novel·listes de tots els temps), Jane Austen, Thackeray. Però en general tendeixo a llegir no ficció.

No tinc ni idea de com acabarà el llibre perquè no treballo amb un pla ni un argument previ.

Admiro molt Ruth Rendell i m'encanten les novel·les de Ross MacDonald, però amb l'excepció dels clàssics anglesos, m'estimo més l'assaig.

Treballo quan em ve de gust o quan sóc en un lloc adequat per fer-ho, mai quan viatjo. A vegades no treballo durant setmanes, altres cops treballo tot el dia.

(les biblioteques) Són un dels grans èxits de la nostra civilització: ofereixen als ciutadans la possibilitat de llegir qualsevol cosa sense censura i sense límits.




Donna Leon (Nova Jersey, 1942) és una de les autores de novel·la negra més llegides a tot el món. Des de ben jove ha voltat per mig planeta, ja sigui com a guia turística a Roma, publicista a Londres o professora de Literatura a diferents escoles europees i asiàtiques. A principis dels 80 es va instal·lar a Venècia, en un edifici del XVII del Cannaregio, una zona tranquil·la i poc turística. Al marge de les seves novel·les, Donna Leon és una melòmana empedreïda, i la seva passió per la música l'ha portat a col·laborar com a assessora artística amb les companyies Il Complesso Barocco i Il Pomo d'Oro. En aquesta línia, l'any 2012 va acceptar el repte de la seva amiga Cecilia Bartoli, la cèlebre mezzosoprano, per portar al paper la vida i les intrigues del compositor Agostino Steffani, repte que es va traduir en la novel·la Les joies del paradís (Edicions 62/ Seix Barral) i en el disc de Bartoli Mission.

Traduïda a més de vint-i-cinc idiomes, la seva obra literària és indeslligable d'un dels investigadors més cèlebres de la novel·la negra moderna: el comissari Guido Brunetti, que  ha protagonitzat més de 20 títols i ha convertit la seva autora en una escriptora de culte. Brunetti, un cínic culte i llegit, pare de dos fills i casat amb Paola, serveix a la vegada per transmetre una visió crítica inherent en tota l'obra de Leon, una aproximació literària que denuncia la corrupció en totes les seves formes, dins i fora de Venècia.

L'èxit del personatge va portar la televisió alemanya a produir una sèrie, emesa des de l'any 2000, basada en els llibres de Donna Leon, amb l'actor Uwe Kockisch en el paper del comissari Brunetti i amb Venècia com a gran escenari. 




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!