Guia de recursos de les biblios del maresme 2019

0

Les Biblioteques del Maresme presenten la guia de recursos del 2019, Dones pioneres del Maresme, amb la qual es vol donar visibilitat a totes aquelles dones de la comarca que amb les seves aportacions en diversos àmbits, han aconseguit millorar la societat. La guia estarà disponible a partir del 23 d’abril a la biblioteca Can Salvador de la Plaça, i també en versió digital a través d’una aplicació per a dispositius mòbils.

L’objectiu d’aquesta guia és posar en valor la tasca desenvolupada per moltes dones de la nostra comarca i contribuir a fer visibles les seves experiències i aportacions. Són perfils de dones interessants per la valentia, capacitat intel·lectual, perseverança, innovació, servei públic, excel·lència i audàcia. Dones pioneres, lluitadores i precursores en cada un dels seus àmbits: art, ciència, tecnologia, activisme social, emprenedoria, política, etc. Una font d’inspiració i referent per a les noves generacions i per a totes aquelles dones que continuen lluitant cada dia per ser escoltades, per ser visibles.


Rebreu la vostra guia Dones pioneres del Maresme al taulell de préstec (fins exhaurir existències) i sempre la podeu consultar en format PDF. I la versió digital a través de Bibliosmaresme, APP accessible des de Google Play i Apple Store, tant per a tauletes tàctils com per a telèfons mòbils.


La contribució de la biblioteca de Calella a la guia ha estat reivindicar la figura de Policiana Teixidor, amb un text de Mabi Salinas.



Policiana Teixidor Feliu
Agnès de Montepulciano Teixidor Feliu, popularment coneguda com a Policiana, va néixer a Calella l’any 1859 al si d’una família benestant.  Al 1907 va comprar la casa número 9 del carrer de l’Església: un casal de 190 m2 amb baixos, 2 pisos i pati, on es traslladà a viure amb la seva fidel serventa Cristina Masrossell. Des de la seva bona posició econòmica va sentir una preocupació sincera per les dificultats que patien les mares que treballaven a un sector tan important a la vila com era el tèxtil. De matinada iniciaven la seva jornada i moltes no tenien a qui deixar els seus fills petits. Així que Policiana es va posar en contacte amb la comunitat de les Religioses Filles de Sant Josep (presents a Calella des del 1875) i amb elles va iniciar la casa bressol al seu domicili.
El 28 d’abril de 1928 es va fundar oficialment la institució com a Casa Cuna del Sagrat Cor gràcies als llegats testamentaris de la benefactora que durant anys els va permetre cobrir les despeses d’alimentació i cura dels infants.
L’obra es va veure interrompuda durant la Guerra Civil, quan la casa va ser seu de la Falange, però el setembre de 1948 la institució va renéixer com a Patronat de la Casa Cuna i les germanes josefines  van continuar dedicades a atendre els petits amb el suport econòmic dels hereus de Policiana, els industrials calellencs -mitjançant la Junta de Beneficiència Extraordinària-, la Junta de Protecció de la Infància i l’Ajuntament de la ciutat. A finals dels anys 70 es va transformar en l’escola bressol El Carrilet, de titularitat municipal.
Policiana Teixidor va morir l’any 1926 i descansa al cementiri antic de Calella juntament amb els seus germans.
                                                                                                                                        




Bibliografia

Agnès de Montepulciano Teixidor Feliu 1859-1926, altruista-benefactora En BADALLÓ CABUTÍ, Àngel. Personatges calellencs. Calella : Grup Pa, Vi i Moltó, 1998-2008. v.2, p.18.

TEIXIDÓ I ESTANY, Teresa. Policiana Teixidó, Benefactora. En CASAUS I ORENCH, Montserrat, LIQUETE I GARÍN, Julia, TEIXIDÓ I ESTANY, Teresa Dones i Calella. Ajuntament de Calella, 1998.    p.59

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!